Skip navigation



Redwood City/Midpoint Technology Park Expansion Project

December 02, 2005

510 Broadway

This week, work continues on refining and editing the feasibility study for the building construction project. This includes an extensive description of the building as it stands now, and a plan and budget for the renovations to be carried out next year. Once this has been completed, the University project team will work with the architect and general contrator on nailing down more specifics on how the building will look in a schematic design phase.

To accompany the building feasibility study, IT Services is working on a proposed budget for the initial population of the data center by both internal services and Administrative Systems. We are almost done with the work for IT Services systems, and are in process with Administrative Systems to identify what systems are moving or migrating to the RWC data, when they are moving, and what staff effort will be involved. Another effort is underway to get a better understanding from management of what are the objectives and mission of the RWC data center. Based on those goals, we'll have a better sense of how to proceed with planning the services migration. We are also trying to nail down the right funding sources for both the move project and capital investment involved in populated the data center.

The person-move team is concentrating on putting together a project website to serve as a hub of communications for the project, concentrating on getting information out to staff who may be moving and getting their input back and incorporated into building and campus planning efforts. Meeting minutes, project documents, building plans, pictures, and these announcements will also be archived. All of the workgroups who are moving have been informed, and we are looking for ways to involve the workgroups in the design of their new workspaces.

A little bit about the building itself:

The new Stanford Data Center is located at 510 Broadway in Redwood City California. It is located in an existing two story steel frame concrete tilt-up building originally designed in 1968 for Ampex. The building will be structurally upgraded to meet Stanford's definition of a Class II building using the latest edition of the California Building Code. This new data center will be Stanford's primary data center and will house the majority of the campus's critical data processing systems and networks.

The design criteria developed for this data center are based on industry best practices for a mission critical data center and are intended to maximize the reliability and capacity of the facility. The design is typical of what you would expect to see for a modern, data center with an emphasis on server based IT solutions on the ground floor. The second level will house administrative offices, conference rooms and the required support spaces. The building was last remodeled in 1998 as part of the Excite @ HOME campus construction where four buildings were added to the campus and conductivity upgrades were made to the site linking this data center with fiber and copper conduit banks to the rest of the campus and the outside world.

Existing interior improvements were designed with the 90's theme of bright primary colors and geometric shapes forming a context for open office furniture systems. This project will be replacing the built improvements with a scheme more in keeping with Stanford's requirements. A combination of steel stud and drywall partitions as well as office furniture systems will be used to partition and divide the second level. Additionally fenestration is planned for the existing exterior walls. A tinted dual glazed aluminum window unit will be added to the center of each structural concrete panel. This will bring in more natural light drastically improving the quality of light in the office space. T-bar ceilings will be replaced along with light fixtures fully revitalizing the space. Showers and lockers are proposed for the ground level outside of all the technological improvements being made. This will allow users to "freshen up" after a bike ride into the facility or physical activities done during breaks.

If there are more things you want to see in these updates, please let me know. Please send your questions, and I'll try to get answers to you and include them in the next update.

Last modified Wednesday, 11-Jan-2006 10:21:38 AM

Stanford University Home Page